an de inhoud van een zakje geraspte kaas kan de professionele afnemer of de consument moeilijk aflezen of er de juiste hoeveelheid zetmeel is toegevoegd dan wel of er melkvreemd vet aanwezig is. Ook de verdere kwaliteit is aan de buitenkant lastig te beoordelen.
De belangrijkste kaasraspende bedrijven in Nederland hebben zich aangesloten bij het programma: ‘Grated Cheese Quality Controlled‘.
Met dit kwaliteitsborgingsprogramma hebben afnemers een objectieve garantie dat een zakje geraspte kaas ook daadwerkelijk bevat wat het zegt én het programma stimuleert het kwaliteitsbewustzijn in de keten.
De deelnemers aan ‘Grated Cheese Quality Controlled‘ laten zich regelmatig controleren door Qlip. Daarbij wordt gelet op de toegevoegde hoeveelheid zetmeel, de correcte ingrediëntendeclaratie van zetmeel en op de afwezigheid van melkvreemd vet (bijvoorbeeld plantaardig vet).
Om de kwaliteit van geraspte kaas onder het programma ‘Grated Cheese Quality Controlled’ naar een hoger niveau te brengen zijn in 2014 door de producenten interne kwaliteitseisen doorgevoerd wat heeft geresulteerd in extra microbiologische eisen (entero’s, gisten, schimmels) voor hun producten. Naast een objectieve garantie dat een zakje geraspte kaas ook daadwerkelijk bevat wat het zegt, is het product nu ook aantoonbaar voedsel veiliger.